Sambon kom över koder och stal pengar

Internetbankerna innebär större risk att någon annan ska kunna roffa åt sig dina pengar.

Jenny från Jönköping blev av med nästan alla sina sparpengar när hennes före detta sambo gick in på hennes bankkonto på internet och förde över tiotusentals kronor till sitt eget konto.

Jenny från Jönköping blev av med nästan alla sina sparpengar när hennes före detta sambo gick in på hennes bankkonto på internet och förde över tiotusentals kronor till sitt eget konto.

-Jag blev chockad och förstod inte hur det hade gått till, säger Jenny.

Jennys före detta pojkvän manipulerade hennes säkerhetskoder som hon hade i deras gemensamma hem och förde över stora summor pengar från hennes konton till sina egna. Sparpengar som hon jobbat hårt för under en lång tid. Enligt åtalet handlar det om 31 överföringar från hennes fonder och sparkonton till hans personkonton, totalt över 70 000 kr.

För tio år sedan var ett sådan här brott så gott som omöjligt, men med den nya tekniken som flyttat in i våra hem har risken för den här typen av bedrägerier blivit större.

-Jag tror många som har gemensam ekonomi har tillgång till varandras koder, säger åklagare Klas Lorefors till Nyheterna.

När Jenny märkte att det saknades pengar gick hon till banken och där fick hon reda på sin före detta sambos olagliga överförningar. Han har erkänt en del av överföringarna i polisutredningen och åklagaren, Lorefors kommer att yrka på ett eventuellt fängelsestraff i tingsrätten, men Jenny kunde aldrig drömma om att hon skulle bli av med sina pengar i sitt eget hem.

-Jag kunde ju aldrig tro att han skulle ta pengarna, säger jenny.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".