Mattias Tedenby. Foto: Patrik Bromander/SR.
Ishockey

Tedenby underhåller hockeypubliken

18-årige Mattias Tedenby fortsätter att bjuda hockeypubliken på sköna konster. Inte i Jönköping, utan i Oskarshamn. Sedan en tid tillbaka är han utlånad från HV till allsvenskan. Samtidigt som det går ganska tungt för HV och skadeproblemen är påtagliga.

- Jag och Stillman (sportchef i HV) hade ett snack och kom fram till att det här var den bästa lösningen. Jag kände själv att jag behövde komma ut och få ta lite större ansvar, spela powerplay och så. Hösten har varit lite sisådär med med skador och så, men nu känner jag att jag är på gång igen, säger Mattias Tedenby.

Att gå från lovande junior till etablerad spelare i elitserien är ett stort steg. Det vet Oskarshamns tränare Charles Franzén, som tidigare varit verksam som juniortränare i just HV71.

- Jag tycker det är fel att säga att Tedenby inte platsar i HV. Det gör han. Men skillnaden är att han får spela i en fjärdeline där och fyra-fem minuter per match. Här får han spela 20-22 minuter och det ger utveckling och vi ska putsa på det han behöver bli bättre på, säger Franzén.

Franzén tycker det är ett klokt val av både Tedenby och HV71. 

- Man behöver ett och annat hundår för att komma in i det. Sedan kommer det en och annan superstar som slår igenom ändå, men de är lätträknade. Spolar man tillbaka bandet fem-sex år var det svårare för unga spelare att slå igenom, nu har det blivit lättare, säger Franzén.

Tedenby är en av fyra HV-spelare som är aktuella för Junior-VM kring jul och nyår. Övriga som är uttagna till Småkronorna nästa vecka är Nichlas Torp, David Ullström och Andrée Pettersson.

Om och när Tedenby dyker upp i HV igen står skrivet i stjärnorna.

- Vi får se vad som händer. Ingenting är bestämt om framtiden, säger Tedenby.

Fotnot: Nu fick Tedenby hoppa in i lördagens match mot Färjestad pga akut skadeläge i HV.

Rep: Henrik Gustavsson/Patrik Bromander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".