Gömda flyktingar får ofta söka sig till ideella alternativ när landstingen säger nej. Landstingen har olika policy för hur generösa de ska vara mot de papperslösa flyktingarna (arkivbild, Ingvar Karmhed/Scanpix)
landstinget

Lättare för gömda flyktingar få vård

Flyktingar som gömmer sig har större chans att få vård i Jönköpings län än på många andra håll.

Policyn mot gömda flyktingar inom landstinget i Jönköpings län är en av de mer generösa i landet. Det visar en granskning som SR har gjort.

Trots det är det inte alla som får hjälp. Randa Jadoun från Jönköping, vars bror länge var gömd flykting, fick många gånger kalla handen av sjukvården.

- Det var en svår situation. Det var svårt att vända sig till sjukhuset.

Randa Jadouns bror är numera utvisad till Syrien, men under hans två år i Sverige - med fru och barn - hade de svårt att få kontakt med vården, när det inte var akut och man fick nej när det gällde vård och receptbelagda mediciner i mindre akuta fall.

- Trots att de är gömda är de människor. Jag säger att de ska ta emot folket även om de är gömda, i och med att de är sjuka ska de göra det, säger Randa.

Sådan är situationen för papperslösa i Sverige, alltså flyktingar som kommit till Sverige utan att anmäla sig eller som fått avslag på sin asylsökan och gömmer sig. Det kan handla om uppemot 40 000 personer enligt Migrationsverket.

Regeringen kan inte komma överrens i den här frågan och i väntan på regeringsbeslut har landstinget handlat olika. Nio av landets 21 landsting har tagit en egen policy, visar Sveriges Radios granskning.

Landstinget i Jönköping län är en av dem som har valt en generös hållning. Den säger att akuta fall och vård som inte kan vänta ska utföras, när det gäller papperslösa. Barn får all vård de behöver och landstinget kräver inget betalt i första läget.

Policyn tillhör de mer generösa bland landstingen i landet, visar vår jämförelse. Samtidigt säger de alltså nej till mindre akuta fall, berättar Linda Frank, som är landstingets kontaktperson i flyktingfrågor, detta eftersom lagen är sådan.

Samtidigt kräver sjukvården nu besked från regeringen snabbt hur man ska agera.

- Det är naturligtvis klara riktlinjer och stöd som vi efterfrågar säger Linda Frank.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista