På Energivägen på Sörsjö industriområde, bredvid nuvarande värmekraftverket, vill Värnamo Energi bygga nytt värmekraftverk för uppemot 200 miljoner kr. Foto: Karin Malmsten/SR
Värnamo

Lågkonjunkturen bra för fjärrvärmen

Lågkonjunkturen kan göra att Värnamoborna får billigare fjärrvärme och nytt kraftvärmeverk.

Nu ser Värnamo energi en möjlighet att bygga det nya kraftvärmeverket tidigare än planerat och billigare.

I dagarna skickas en miljöansökan till länsstyrelsen.

Göran Hansson är VD på Värnamo Energi och gläds över att så många anslutit sig till fjärrvärme.

Fem år var det tänkt innan kraftvärmeverket skulle stå på plats, men nu tar det förmodligen tre år i stället att bygga pga. lågkonjunkturen.

Det handlar om en kostnad på mellan 150 och 200 miljoner att bygga ett nytt kraftvärmeverk i Värnamo. Det ska ligga bredvid det mindre som finns idag på Sörsjö industriområde, och ge mer än de två gamla värmepannorna tillsammans.

Billigare för fjärrvärmekunderna, lönsamt för Värnamo energi, egen elproduktion, och miljövänligt koldioxidneutralt bränsle dvs. det ska eldas med skogsbränsle som bark, grenar, toppar och rundvirke, som inte kan användas till något annat.

Göran Hansson pekar på att det är bra ekonomi för samhället, för miljövänligheten är ett av de tunga argumenten för nytt kraftvärmeverk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".