Vem tar ansvar för färdtjänstens misslyckande?

Många sjukrese- och färdtjänstresenärer har blivit drabbade av alla problem som uppstått med länets nya beställningscentral - och vi skattebetalare får står för notan när dessa resor blivit allt dyrare.
Ingemar Lundin, vd för Länstrafiken, säger att han tar på sig ansvaret för allt som hänt. Men han tycker också att landstinget borde ha tagit ett större ansvar för att förklara vad som gäller för resenärerna, eftersom det är landstinget som satt ramarna när det gäller att samordna färdtjänst och sjukresor. Ewert Wirfelt är centerpartisktiskt landstingsråd. Han i sin tur säger att ansvarsfrågan i första hand ligger på Länstrafiken. Som landstingsråd var han med och gav uppdraget till Länstrafiken, men han menar att det i första hand är länstrafikens styrelse som ansvaret brustit. Wirfelts partikamrat Östen Johnsson är styrelseordförande i Länstrafiken och han är en av fyra styrelsemedlemmar som kommer att avgå på bolagsstämman om några veckor. Fyra av sju styrelsemedlemmar kommer då att avgå. Men det har inget att göra med problemen med sjukresor och färdtjänst, enligt Östen Johnsson. Själv har han aldrig tidigare haft en tanke på att lämna sitt uppdrag som ordförande. Det är vid bolagsstämman den 26 juni som det tas beslut om huruvida länstrafikens styrelse ska beviljas ansvarfrihet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".