Åtal efter spritfabrik i jordkula

I dag åtalades männen bakom den mest välkamouflerade spritfabrik som polisen någonsin avslöjat. Den fanns i en jordkula utanför Broaryd.
Hembrännarna hade gjort allt för att dölja sin verksamhet. Men den omisskännliga lukten av mäsk ledde till den mest välkamouflerade spritfabrik som polisen någonsin avslöjat. Synen som mötte i skogen intill Västerån utanför Broaryd var en 25 kvadratmeter stor avancerad spritfabrik, inrymd i en specialbyggd jordkula, täckt med mossa å gräs. När polisen hittade den dolda ingången och tog sej in, puttrade det för fullt i en 1700 liter stor mjölktank, som byggts om till destilleringsapparat. Spriten kokades med hjälp av en oljeeldad villapanna och röken leddes upp på taket via en stubbe, som fungerade som skorsten. Produktionen stoppades och 500 liter färdig sprit och ännu mera mäsk togs i beslag. För att sedan komma åt hembränningsapparaten så tvingades polisen hyra in en grävmaskin och riva jordkulan. De båda spritfabrikörerna, 42 respektive 25 år gamla, åtalades i dag. De har erkänt tillverkning av minst 2000 liter sprit sedan i november förra året och av den mängden har de sålt 1500 liter. Det blir rättegång i Värnamo nästa fredag och då kommer åklagaren förutom fängelse att yrka på att männen döms att betala 366.000 kronor i spritskatt till staten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".