Poliskritik mot kommun som gömmer flyktingar

Polisen är mycket kritisk till Värnamo kommun. De menar att kommunen saboterar polisens arbete när de låter flyktingbarn som ska avisas gå i skolan.
Peter Johansson på polisens rättsenhet är mycket kritisk till kommunens agerande. Flyktingbarn i Rydaholm i Värnamo kommun går i skolan trots att de ska avvisas från Sverige. Just nu håller polisen på att ringa in ett antal flyktingar som ska avvisas, men som hålls gömda i rydaholmstrakten. Under spaningsarbetet har det visat sig att flyktingbarnen går i skolan - trots avvisningsbeslut. Peter Johansson menar att det är fel - barnen hinner etablera sej i samhället - sedan kommer chocken - avvisningen. Bara i år har 93 flyktingar i länet avvisats - hur många som håller sej gömda vet inte polisen. Det som också försvårar polisens arbete med att avvisa flyktingar är att det faktiskt inte är brottsligt att gömma flyktingar, säjer Peter Johansson. Men Christer Fjordevik, som är kristdemokratiskt kommunalråd i Värnamo, håller inte med. Han kan visserligen förstå att polisen är kritisk, men säger att kommunen har vi helt andra hänsyn att ta, till exempel att följa FNs barnkonvention.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".