Katten har fått högre status

Katten har gått ut ur ladugården och in i finsalongerna. På bara några år har antalet kattförsäkringar ökat explosionsartat.
Det är ett tecken på att synen på katten i samhället har ändrats, säger Nanna Åkerlund Denneberg, chefsveterinär på djursjukhuset i Jönköping. - Nu är katten ingen råttfångare längre utan en kär familjemedlem som många är berädda att kosta på mycket pengar, säger hon. Katten har verklighen klättrat ner från höskullen och upp på samhällsstegen. På mindre än tio år har kattförsäkringarna i Jönköpingslän ökat med 220 %. Nu är det inte bara fina utställingskatter som kostas på dyra försäkringar utan även vanliga bondkatter. För det kostar att bli frisk även för om man är enkel grårandig bondkatt. Som Nils, en två år gammal småmullig katt som blivit påkörd av en bil. Hans sjukhusnota kommer sluta på mer än tre tusen kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".