Kvinna dog efter fall - Lindgården kritiseras

Bristande planering och otillräckliga instruktioner till vårdpersonalen. Det kan vara några av orsakerna till att en 87-årig kvinna på Lindgården föll ur en lift och dog i våras.
Det visar en intern utredning inom socialtjänsten i Jönköpings kommun. Det var i april när den 87-åriga kvinna skulle lyftas från rullstolen till sängen som hon föll handlöst framåt ur liften. Efter fallet var hon vid medvetande, men dog senare på sjukhuset. Läkaren där polisanmälde Lindgården och obduktionen visade att det var de allvarliga skallskadorna som var dödsorsaken. Nu har socialtjänsten i Jönköpings kommun gjort en intern utredning om omständigheterna kring det här fallet. Socialtjänsten riktar kritik mot Lindgården på en rad punkter. Personalen som båda var vikarier utan vårdutbildning stod på fel ställen vid kvinnan när hon föll. Personalen kände inte heller till att det fanns en instruktion av en sjukgymnast väl tillgänglig. Socialtjänsten kritiserar också Lindgården för att man inte kommit överens om någon vårdplan tillsammmans med den 87-åriga kvinnan, och i utredningen står det att bristen på samplanering kan ha varit en bidragande orsak till olyckan. Polisen fortsätter nu utredningen kring olyckan och på Lindgården ska man också fortsätta att analysera händelsen så att inte liknande olyckor ska inträffa i framtiden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".