Spritfabrik i jordkula gav fängelse

De båda ägarna till en mycket väl kamouflerad spritfabrik i en jordkula utanför Broaryd i Gislaveds kommun dömdes i dag till två års fängelse av tingsrätten i Värnamo.
Det var många i rättssalen som drog på munnen, när först åklagaren och sedan de båda åtalade beskrev den märkliga spritfabriken, som grävts ned i jorden och täckts med mossa och grenar i skogen. Skorstenen doldes i en ihålig stubbe och en gammal mjölktank fungerade som hembränningsapparat. Allt framgick också av polisens videofilm från jordkulan som visades för rätten. Kammaråklagare Anders Brokelind medgav att det fanns vissa poänger med hur männen gått till väga för att dölja verksamheten och spriten var enligt åklagaren och analyser på Statens Kriminaltekniska Laboratorium av mycket god kvalitet. Spritfabrikörerna, 42 respektive 25 år gamla, erkände allt och sa att de var beredda på att hamna bakom galler. Men de påpekade också att det varit mycket jobb med flera månaders grävande och dessutom krångel och problem innan hembränningen fungerade. Därför hade de inte hunnit tillverka mer än ett par tusen liter, innan polisen med hjälp av mäsklukten nosade upp den väl gömda fabriken i jordkulan. Tingsrätten i Värnamo höll med åklagaren om att brottet skulle bektraktas som grovt och att det handlade om yrkesmässig tillverkning. Domen blev två års fängelse för båda. De ska dessutom sitta kvar i häktet och betala 366.000 kronor i straffskatt till staten. Det rapporterar SR Jönköping.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".