Allt dyrare advokatkostnader

Advokatskostnaderna har skjutit i höjden En förklaring är att allt fler advokater också jobbar som målsägarbiträden - det vill säga att de hjälper och stöder brottsoffret i en rättegång. Och då gäller inga särskilda taxor utan advokaterna kan ta ut hur högt arvode de vill... och gör det också.
Polis, åklagare och andra som kommer i kontakt med brottsoffer informerar allt oftare om möjligheten att få ett målsägarbiträde. Det är en förklaring till varför kostnaderna mer än fördubblats. Målsägandebiträdena har kostat domstolarna över 70 miljoner kronor de senaste fem åren. Det är en ökning med 130 procent sen i början av 1990-talet. Även kostnaden för försvarsadvokater har ökat - numera kostar försvarsadvokaterna mer än 100 miljoner kronor om året. Deras arvode styrs av en taxa på ungefär 1.100 kronor per timma. Men när samma advokat jobbar som målsägandebiträde, kan han eller hon begära hur högt arvode som helst, säger Charlotte Brokelind till Nyheterna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista