(kd) vill satsa på bättre vägar

Mer än en fjärdedel av de allmänna vägarna i Jönköpings län riskerar att bli enskilda vägar i framtiden. Det hävdar kristdemokraternas riksdagsledamot Maria Larsson från Gnosjö, som reagerar mot de förslag som förs fram i en statlig utredning.
Kristdemokraterna vill stoppa förslaget, som dessutom innehåller besparingar på 180 miljoner kronor. Maria Larsson säger att det är omöjligt att spara på vägarna nu, efter att underhållet varit eftersatt i 10 år. Enligt utredningen skulle bara de vägar där det färdas mer än 125 fordon per dygn vara allmän väg i framtiden. Och med sådanda gränser skulle 28 % av vägarna i Jönköpings län övergå från att vara allmänna till enskilda. Bara i Vetlanda kommun handlar det om 23 mil. Kristdemokraterna anser att vägarna är den viktigaste regionalpolitiska frågan just nu och vill därför sats 2 miljarder kronor extra de närmaste tre åren. Pengarna tas från sjukförsäkringen, genom att ytterligare en karensdag införs, enligt Maria Larsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista