Födda i länet lever länge

Vi blir allt äldre och den som föds i Jönköpings läns landsting har goda förutsättningar för ett långt liv. Det här visar nya siffror från Statistiska Centralbyrån.
En nyfödd flicka som fötts i Jönköpings län kommer i genomsnitt att leva i 82,2 år och en nyfödd pojke 77,5 år. Jönköping tillsammans med Kronoberg, Uppsala och Halland är de landsting där nyfödda barn förutses få det längsta livet. I Jönköpings läns landsting har medellivslängden ökat med drygt två år om man jämför med hur det var för tio år sen. Den största ökningen har skett i Västerbotten och Stockholms län. På de senaste tio åren har medellivslängden där ökat med drygt tre år. Skillnaderna mellan könen har minskat, men det är fortfarande så att kvinnor lever betydligt längre än män. Landstingsförbundet som har sammanställt dom här siffrorna menar att de skillnader som finns i Sverige - att man lever något längre på vissa håll än andra, det kan förklaras av omflyttningar, livsvillkor och levnadsvanor som mat, motion och missbruk av tobak och sprit. Det har också betydelse hur mycket förebyggande och vårdande insatser som finns i det län där man bor. Ju mer det satsas på vår hälsa från samhällets sida, desto högre medellivslängd.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".