Reningsverket bara en slamgrop

Habo kommuns reningsverk i Baskarp är en skamfläck för kommunen! Det anser Habo kommuns tekniske chef, Olov Frankner, som menar att kommunpolitikerna gör fel som vill skjuta upp planerna på att modernisera reningsverket i Baskarp.
- Politikerna anser att de måste prioritera, och då är det just reningsverket som får stryka på foten. Men jag tycker inte det är lämpligt, eftersom det inte klarar av att rena VA-vattnet tillsäckligt, säger Olov Frankner till Nyheterna. Reningsverket i Baskarp, som ligger norr om Habo vid Vättern, har en över 20 år gammal teknik som inte lever upp till dagens miljökrav, menar Olov Frankner. Avloppsvattnet släpps ut i en stor slamgrop, renas genom jorden, och rinner sedan rätt ut i Vättern, utan att passera några efterdammar som kan ta hand om tex övergödningen. Ändå har kommunstyrelsen i Habo nu beslutat att skjuta upp moderniseringen av reningsverket i Baskarp, något som annars planerats för nästa år. Socialdemokraterna vill visserligen fortfarandade satsa en miljon på reningsverket nästa år, men den borgerliga majoriteten säger nej. Så även kommunfullmäktige lär säga nej på sitt möte den 29 november. - Jeg vet inte om debatten här gör att politkerna gör en ny omprioritering, men förhoppningsvis tänker de om, säger Olov Frankner.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista