Foto: Jenny Almlöf/SR
Jönköping

"Rädda oss från döden"

Ett hundratal flyktingar demonstrerar utanför Migrationsverket. Många av dom riskerar att avvisas från Sverige och dom vill få Migrationsverket att tänka om.

En av dom är elvaårige Mohammed Khaled Alimari från Jemen. Han och hans familj riskerar att skickas tillbaka till sitt Jemen snart, eftersom Migrationsverket har beslutat att inte ge dom uppehållstillstånd.
Och för Mohammed känns livet just nu svart.

Vi är döda, rädda oss, rädda oss från döden ropar dom. Uppemot hundra flyktingar har samlats utanför Migrationsverkets lokaler denna kyliga dag.

Julstjärnor tindrar och julhandeln är i full gång runtomkring på den här affärstäta gatan. Men här pågår demonstration och hungerstrejk.

Det är två irakiska män som hungerstrejkar för att Migrationsverket ska tänka om. Männen har fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd.

En av dom är Bassem Mohammed. Han säger att Migrationsverkets undertecknande av deras avslag var samtidigt ett undertecknande av deras avrättning.

Varför vill dom avrätta oss? Varför vill dom döda oss, vad är anledningen? Vi vill att människorna från Migrationsverket ska vara modiga nog att säga oss vad den verkliga anledningen är, säger Bassem Muhammed.

Demonstrationen ska pågå i tre dagar utanför Migrationsverket i Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".