Lidl satsar stort i länet

Den tyska lågpriskedjan Lidl är på bred front på väg att etablera sig i Jönköpings län. Inte mindre än sex butiker är på gång och de första av dem kan stå klara nästa år.
Den tyska lågprisjätten Lidl är på väg in i sex kommuner i Jönköpings län. Det handlar om Nässjö, Eksjö, Vetlanda, Gislaved, Tranås och Jönköping. Allt har gått mycket snabbt och skett på många håll samtidigt. Och i några kommuner har Lidl redan kommit så långt att man köpt tomt. I Vetlanda håller kommunen på med slutdiskussioner kring ett tomtköp vid järnvägen i centrala Vetlanda. I Eksjö har Lidl köpt en del av stationsområdet. I Nässjö har den tyska affärsjätten köpt Gamla Idrottsplatsen bakom brandstationen, ett köp som väckt en del protester bland äldre nässjöbor. Men processen mot planändringar och bygglov är igång. I Tranås tänker Lidl etablera sig i Kimarpsområdet. I Gislaved beslöt man i förra veckan att sälja 9000 kvm mark av den så kallade glasbrukstomten vid riksväg 27 till Lidl. I Jönköping har kommunen varit lite mer avvaktande. Jönköping är attraktivt och många affärskedjor står i kö för att kunna etablera sig här. Hittills har Lidl inte fått några förslag på tomter i Jönköping, men nya diskussioner med kommunen är på gång. I de övriga fem kommunerna handlar det nu om att göra om byggplaner och söka bygglov, ett arbete som kan ta något halvår. Trots det planerar Lidl att öppna butikerna i Nässjö, Eksjö och Vetlanda redan nästa år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".