LÄNET

Krisen drabbar Småland värst

Länets Företagare drabbas hårdare av den ekonomiska krisen än företag i övriga landet, det visar en undersökning bland företagare i landet som Svenskt Näringsliv gjort.

Över 2000 företag i landet har fått ge sin syn på läget och den närmsta farmtiden. Föga överraskande ser det alltså mörkt ut och företagen i vårt län har det jobbigare än företagen generellt i landet.

- Det är mycket industri och byggföretag i Jönköpings län och det är där som avmattningen har varit tydligast, säger Göran Grahn, nationalekonom på Svenskt Näringsliv.

Men man ska komma ihåg att länets företag också gick betydlig bättre än företagen i övriga landet under de goda åren. Enkelt utryckt så är baksmällan efter högkonjunkturen här värre än på andra håll. 

De senaste månaderna har ungefär 1000 anställda i länet varje månad fått besked om uppsägning och inget tyder på att den dystra trenden kommer att brytas under den närmsta framtiden.

Ett stort problem som blir allt mer akut är företagens svårighet att få låna pengar, ett problem som måste lösas snart annars kommer företag gå i konkurs i onödan enligt Svenskt näringsliv.  

David Svanberg

david.svanberg@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".