Den tioårige pojken tillsammans med Bo Hjorth, juridisk expert på barnhemmet Oasen. Foto: Kajsa Hallberg/SR
ANEBY

Palestinske pojken fast mellan två lagar

Migrationsverket försvarar nu utvisningsbeslutet av den 10-årige palestinske pojke som just nu bor på barnhemmet Oasen i Aneby.

Samtidigt menar Anette Bäcklund, verksamhetschef på Migrationsverket att utlänningslagen och lagen om vård av unga, LVU, är två lagar som inte stämmer med varandra.

Pojken ska alltså utvisas tillsammans med sina föräldrar, som i svensk domstol har ansetts som olämpliga som vårdnadhavare och därför har pojken omhändertagits inom ramen för LVU, lagen om vård av unga.

Samtidigt hänvisar verket till utlänningslagen som börjar gälla så fort ärendet överlämnats till polis och tid och plats för utvisningen har fastställts, enligt Anette Bäcklund. Nyheterna har varit i kontakt med polisen som ännu inte fått ärendet till sig.

Men trots att LVU gäller så länge pojken är kvar i Sverige så menar Bo Hjort, som är juridisk expert på barnhemmet Oasen i Aneby, där pojken bor, att Migrationsverket inte tagit någon hänsyn till det.

Barnhemmet Oasen har alltså JO-anmält Migrationsverkets handläggning, men Anette Bäcklund utgår från att det inte finns brister i hur ärendet har hanterats.

Kjell Ahlkvist

kjell.ahlkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".