Sävsjö/Nässjö

Fängelse efter äldreattack

Den 28-årige Sävsjöbo som attackerade ett äldre par i deras hem i Nässjö,  dömdes idag till fem års fängelse. Den äldre mannen avled senare av misshandeln.

Det var en sen kväll i september som det gamla paret i 70- årsåldern bänkade sig för att se tv-programmet Postkodmiljonären. Men det blev inte den trivsamma kvällen de hoppats på. I tv-programmets första paus hörde den äldre kvinnan hur ytterdörren slets upp och en främmande man stod i hallen.

”Vad sjutton gör du här” sa hon till honom, sedan minns hon inte mer.

Enligt domen som kom idag ska den 28-årige Sävsjöbon ha slagit ner henne så hårt att hon fick hjärnblödning. Och sedan slagit ner mannen, så illa,att han senare skulle avlida av skadorna.

Varför Sävsjöbon kom in i det gamla parets lägenhet är fortfarande oklart. Enligt honom själv hade han tagit antidepressiv medicin och kombinerat det med stora mängder vin. Han hävdar att det skulle gjort honom aggresiv.

Det anges också att han har Asperger syndrom, men någon rättsprykiatrisk undersökning blir inte av, eftersom det inte räknas som en allvarlig psykisk störning.

Eksjö tingsrätt ser allvarligt på det som hänt och dömer 28-åringen till fem års fängelse, just under straffvärdet för dråp. Mannen ska också betala runt 200 000 kronor i skadestånd.

Reporter Marcus Carlehed
 Marcus.carlehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".