Adnan som egentligen heter något annat. Foto: Marcus Carlehed/SR

Palestinier straffas ekonomiskt

Statslösa palestinier som inte har något land att återvända till straffas ekonomiskt av Migrationsverket. På det sättet försöker myndigheten tvinga dem ut ur landet.

En av dem som drabbats är Adnan som bor i Eksjö. Nu ska han klara sig på 47 kronor om dagen.

- It’s not enough for food and schampoo, säger Adnan som egentligen heter något annat.

Pengarna räcker inte till, säger Adnan. Han är en av alla de statslösa palestinier som inte har något hemland. Adnan är uppvuxen i Saudiarabien men där släpps han inte in, för han har inget uppehållstillstånd. Men ändå kräver Migrationsverket att han återvänder.

Och det är också därför han nu har så lite pengar att leva på. För eftersom han inte åker hem, så drar Migrationsverket ner hans ersättning. Från 71 kronor till 47 kronor per dag.

Migrationsverket har rätt att dra ner ersättningen till asylsökande som inte samarbetar. Syftet är att snabba på en ofta långdragen asylprocess. Men ibland slår det här fel, menar kritiker som Amnesty och palestinska föreningar.

Birgitta Elfström har jobbat mer än 15 år som jurist på Migrationsverket, med inriktning på just Mellanöstern.

- Man vet inte om man ska skratta eller gråta. Ibland är det hål i huvudet på Migrationsverkets personal, säger hon.

Nu är hon pensionerad. Men har under några månader satt sig in i Adnans fall och att han nu straffas ekonomiskt upprör henne. Enligt henne är det glasklart att han inte kan återvända.

Migrationsverket vill inte uttala sig i det enskilda fallet, men generaldirektör Dan Eliasson säger allmänt om nerdragna dagersättningar.

- Det finns situationer där en verkställighet är omöjliga att genomföra och då får vi inte straffa en person hur som helst men hur det ser ut i det här enskilda fallet vet inte jag, säger han.

- Det är helt oacceptabelt att få hålla på med en sådan här process som Migrationsverket gör med de här statslösa palestinierna, säger Birgitta Elfström.

Reporter Marcus Carlehed
 marcus.carlehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".