landstinget

Kläder för miljoner spårlöst borta

Kläder för mångmiljonbelopp försvinner varje år från landstingen runtom i landet. I östgötalandstinget försvann eller stals kläder för fyra miljoner kronor, det visar en kartläggning som Sveriges Radio Östergötland har gjort.

- Det mesta tror jag är sånt som slängs av misstag. Patienterna slänger underkläder i toaletten som man gjort avföring i och inte vill visa att man gjort det, säger Lennart Hansson, marknadsansvarig på tvätteriet TvNo.

Tvätteriet i Norrköping tvättar kläder åt landstingen i Östergötland och Jönköping. Varje år försvinner eller stjäls kläder för fyra miljoner kronor, enligt TvNo.

Underkläder är det plagg som försvinner mest. SR Östergötlands kartläggning över landet visar att hos flera landsting försvinner nästan hälften av alla utlämnade trosor och kalsonger. Men även byxor och skjortor är produkter som försvinner i stor utsträckning.

Enligt de tvätterier vi varit i kontakt med misstänker man att en stor del av kläderna som försvinner finns i byrålådan hos många av de patienter som ofta åker mellan hemmet och sjukhuset.

Men det är inte bara patienternas kläder som försvinner. Personalkläder för ungefär 160 000 kronor försvinner spårlöst varje år från landstingen i Jönköping och Östergötland.

För att komma till rätta med problemet har olika landsting tagit till olika åtgärder. I Norrbotten har landstinget infört en klädomat, en maskin som liknar en bankomat, vilken gör att alla uttagna kläder går att koppla till en enskild person.

I Östergötland har man valt att ha textilgrupper på sjukhusen som arbetar med att informera personalen om vikten av att inte själva kassera kläder utan skicka tillbaka dem till tvätteriet.

- Det finns ett ansvar som alla har, alla skattebetalare, alla patienter, alla som är inne inom vården och då även personalen, att de ser till att kläderna kommer tillbaka till oss.

Reporter Tobias Wallin
 tobias.e.wallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".