1 av 2
Nya SMoT-huset, Spi´ra, blir långt billigare efter överklagandet.
2 av 2
Fastighetsdirektör Erik Pålsson, projektledare Lars-Göran Åkerblom och Håkan Jansson, moderat landstingsledamot visar upp ritningen på Smot-huset. Foto Maria Rymell/SR
Peab vann

Smot-hus blir 30 miljoner billigare

Idag blev det klart att företaget Peab får bygga det nya musik- och teaterhuset i Jönköping. Drygt 302 miljoner kommer det att kosta.

På sensommaren blev den första upphandlingen av det nya stora musik- och teaterhuset i Jönköping klar. Skanska skulle få bygga till en kostnad på 335 miljoner kronor.

Men Skanskas anbud innehöll flera reservationer, och upphandlingen överklagades av Peab. Landstinget beslutade att göra om hela upphandlingen och under tiden kom lågkonjunkturen emellan.

Det har gynnat Landstinget. För det nya anbudet som antagits ligger på 302,5 miljoner kronor, tio procent lägre än det första anbudet.

-Det är fantastiskt bra och mycket lägre än vad vi trodde, säger Erik Pålsson som är fastighetsdirektör på Landstinget.
De nya anbuden från Peab och Skanska låg väldigt nära varandra, det skiljde bara 925 000 kronor.

Erik Pålsson tror inte att den här upphandlingen kommer att överklagas.

-Nu finns det inga reservationer med, utan bara rena bud, säger han.

Den 27 februari ska bygget starta på Munksjöns östra strand, och sommaren 2011 ska det nya musik- och teaterhuset stå klart.

Maria Rymell
maria.rymell@sr.se

läs tidigare:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".