1 av 2
Madelen Carlander är en tjej som tänker fortsätta i målaryrket. (foto: Jenny Almlöf/SR)
2 av 2
Foto: Scanpix

Många kvinnliga målare slutar

Stress, hårt arbete och en grabbig stämning bidrar till att vi har så få kvinnliga målare. De flesta väljer att sluta.

Trots att det finns kvinnor som börjar utbilda sig till målare så lämnar många sitt yrke innan de ens har fullgjort sin utbildning. Det visar en undersökning som har gjorts bland kvinnliga målare i södra Sverige.

- Man måste palla mycket tryck. Man är alltid stressig och alltid genomsvettig eftersom man springer runt hela tiden säger Madelen Carlander. Hon är målarlärling på ett företag i Jönköping och även om hon själv inte ger upp sitt yrke så lätt, förstår hon de som inte orkar.

Det är många av hennes kvinnliga kollegor som inte gör det. Det visar den nya undersökningen som Svenska målarförbundet står bakom. Kvinnliga målare, som hoppat av yrket, har fått svara på en del frågor om arbetet och arbetsklimatet.

Många tjejer upplever att målararbetet är för tufft. Inte bara fysiskt utan också att attityden på arbetsplatserna är för grabbig. En del av de har till och med känt sig diskriminerade.

Det är synd att tjejerna inte stannar kvar tycker, Madelen Carlander.

- Det är tråkigt , man känner sig ensam. Jag tror att stämningen blir annorlunda säger Madelen.

På målarförbundet anser de att arbetssituationen för målarna måste förbättras, så att tjejerna stannar kvar. För de behövs i yrket, säger ombudsmannen Eilert Palmér .

- Vi måste försöka förbättra, det är den vägen vi måste gå.

Jenny Almlöf
jenny.almlöf@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".