I Jönköping, Gislaved och Värnamo är det lättare att få adoptera (foto: Scanpix)

Här är det lättast att få adoptera

Har du svårt att bli godkänd som adoptivförälder kan det löna sig att byta kommun. Olika kommuner tolkar nämligen riktlinjerna olika.

- Det ska inte vara någon skillnad beroende på var i landet man bor, säger Lena Björnholm från Nässjö. Hon är resursperson på Sveriges största adoptivorganisation, Adoptivcentrum, och hon är kritisk till skillnaderna som avslöjas i Sveriges Radios undersökning.

Värnamo, Gislaved och Jönköpings kommun har bortsett från riktlinjer och i vissa fall och givit föräldrar medgivande till adoption trots att reglerna rekommenderat något annat. Det har inte de övriga nio kommunerna i länet, som svarat på enkäten, gjort.

Men familjerättssekreteraren i Jönköpings kommun, Karin Nilsson, säger att det ändå gäller att se till barnets bästa.

- Det ingår naturligtvis i arbetet att man måste följa regler och riktlinjer, men det finns en viss möjlighet att göra en individuell bedömning också. Men det viktigaste är ju att se att det här blir bra, att barnet får en bra situation säger Karin Nilsson.

Det kan finnas ett kunskapsglapp mellan stora och små kommuner, som gör att bedömningarna blir olika, berättar Karin Nilsson.

I somras kom hårdare regler för medgivande av adoption, med striktare regler för hur gammal man ska vara som blivande förälder. Tidigare var riktlinjerna mer generella.

Nu rekommenderas att de sökande ska vara under 43 år när de lämnar in ansökan och att personer över 45 inte ska få adoptera.

Trots att detta innebär problem för de som är äldre och vill ha ett adoptivbarn så är de nya reglerna positiva, säger Lena Björnholm från Adoptivcentrum.

- Det var länge sedan de daterade upp handboken så det var på tiden. Socialsekreterarna som gör utredningarna behöver stödet säger Björnholm.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".