1 av 2
Nils-Erik Eriksson, medieinformatör på polisen upplever att mer småbråk anmäls till polisen numera. Foto Pernilla Arvidsson/SR Jönköping
2 av 2
Polisen ska hantera över 40.000 polisanmälningar varje år. Foto Pernilla Arvidsson/SR Jönköping
Polisen får mer att göra

Stort såväl som smått anmäls

Fler länsbor än någonsin polisanmäler brott. Förra året, 2008 anmäldes 3000 fler brott än året dessförinnan. Men alla kanske inte borde bli ett polisärende.

Ett par dagar före nyår tröttnade en person på att grannen höjde näven i fönstret varje gång han gick ut och gjorde en polisanmälan. Samma kväll råkade ett par killar i 20-årsåldern i luven på varandra, knuffades och polisanmälde sedan varandra. Och det här är en typ av brottsanmälningar som ser ut att öka.

-Folk har blivit mer angelägna att göra anmälan oavsett hur stort eller litet brottet är. Saker man inte anmälde för tio år sedan anmäls idag, säger Nils-Erik Eriksson, medieinformatör på polisen i Jönköping.

-Det har blivit mer av den varan, men det kanske inte helt föklarar ökningen på 3000 anmälningar mellan 2007 och 2008, säger han.

Förra året gjordes drygt 40 000 polisanmälningar om brott i Jönköpings län, det är 3000 fler än 2007. En av orsakerna enligt polisen själva är att det blivit lättare att få kontakt med polisen, både via telefon och internet. 

Men så verkar det alltså som att vi helt enkelt är snabbare på att göra en anmälan när något händer som till exempel ordväxlingar, när någon pekar finger eller det blir smågruff.

Något som inte är helt ovanligt bland unga tror i alla fall Daniel Svensson från Jönköping och Desirée Moqvist Sundh från Mullsjö.

-Man vill ju hämnas, det kan ju vara ett motiv, säger Daniel Svensson.

-Det kan vara lite som ett hot att ”nu polisanmäler jag dig”, säger Desirée Moqvist Sundh.

Den här typen av anmälningar om brott, som ingår i gruppen ofredande, olaga hot och ärekränkning har enligt brottsförebyggande rådat ökat med runt 30 procent i Jönköpings län de senaste åren

Finns det någon fara i att det anmäls för mycket, som inte borde anmälas?

-Vi får ju mer att göra för varje anmälan och det kanske gör att andra anmälnigar i större behov av utredning försenas, säger Nils-Erik Eriksson.

Pernilla Arvidsson

pernilla.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".