Norge kräver grundare av friskola på mångmiljonbelopp

Den norska staten nu kräver John Bauerkoncernens grundare Rune Tedfors på mångmiljonbelopp. Pengar som John Bauergymnasiet ska ha fått, men som aldrig ska ha kommit eleverna till godo.

Förra året sålde Rune Tedfors sina 27 skolor. Men trots försäljningen så är inte problemen borta. Efter en inspektion av norska skolverket, Utdanningsdirektoratet, krävs Rune Tedfors på 3,3 miljjoner norska kronor.

Det rör den tidigare friskolan John Bauergymnsiet i Bergen. En utredning visade att statliga bidrag gick till orimligt dyra tjänster som skolan köpte av företag, pengar som borde använts till elever.

-Jag har kopplat in min advokat, säger Rune Tedfors till Nyheterna.

Han vill inte ställa upp på en bandad intervju, men säger att han inte har nån som helst del i att bidragspengar inte använts på ett rätt sätt.

Han menar istället att allt ansvar bör ligga på VD:n som styrde skolan i Bergen. För det är omöjligt för honom själv som ägare att kunna hålla reda på vad som händer på varje enskild skola.

Det är inte första gången Ultra education är i blåsväder. De har tidigare fått kritik för att elever hoppat av gymnasiet i ovanligt stor utsträckning och att elever fått betyg utan att ha deltagit i kurserna.

Nu kräver den nya ägaren av skolan i Bergen att Rune Tedfors betalar de bidragspengar som Norska staten kräver tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".