Hestra

Svaga kronan lockar turister

Turistnäringen kan nu se effekterna av den svaga kronan. Skidanläggningen i Isaberg upplever en av dom bästa säsongerna på länge.

Svag krona, i kombination med gynnsamt väder, har lockat betydligt fler skidåkare än vanligt.

- Det har varit otroligt mycket bättre än dom två senaste åren. Det ser väldigt positivt ut, säger Kjell-Åke Gustafsson, vd, Isabergstoppen.

Den senaste tidens försvagning av kronan har gjort att det är billigt för utlänningar att åka på semester till Sverige. Kronan har försvagats rejält under hösten mot såväl den danska kronan som mot euron.

Effekten har inte låtit vänta på sig. I Isaberg trängs dom utländska skidåkarna i backarna.

- Dom säger att det är jättebilligt i Sverige idag. Vi har ju ett rykte om oss att vara ett dyrt land, så många blir förvånade, säger Kjell-Åke Gustafsson.

- Vi har ju många holländare och danskar här som har euron. De tyckte att det var billigt här redan i somras, men nu är det ju ännu billigare.

Men oavsett hur svag kronan än är, så är det ju faktiskt vädret som avgör om det går att åka skidor i Isaberg, så i år kunde anläggningen öppna redan i slutet på november, och dom senaste dagarnas mildväder är inget som oroar Kjell-Åke Gustafsson:

- Så länge det inte regnar och blåser så håller sig backarna.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".