Magnus Stark sköt ett vildsvin igår. Foto: David Svanberg
Stensjön

Storjakt för att minska vildsvinens framfart

I takt med att vildsvinen ökar, ställs det högre krav på jägarna att hålla stammen i schack för att minska betesskador och trafikolyckor. I helgen samlades över 100 jägare utanför Stensjön för att jaga vildsvin.

- Det är roligt att göra en sån här grej, säger Göran Karlsson, som arrangerade storjakten.

Över 100 jägare och närmare 20 hundar samlades i trakterna kring Styggstorp utanför Stensjön för att jaga vildsvin. I takt med att stammen ökat har det blivit en årlig tradition att jaktlagen här går samman för att jaga vildsvin.  Visserligen sköts det något färre vildsvin än vad jägarna räknat med, men till slut låg tre skjutna grisar uppradade på Göran Karlssons gräsmatta

- Det kom två grisar, och jag sköt en av dom, berättar jägaren Magnus Stark.

Dom senaste åren har vildsvinsstammen vuxit ordentligt, till glädje för många jägare. Men för bönder och bilister är ökningen inte lika välkommen.

- Framför allt måste man försöka minska trafikolyckorna med vildsvin, för de är så kompakta. Det är säkert som att köra på en sten, säger jägaren Jeanette Axelsson.

Hon tycker det är viktigt att jaktlagen sammarbetar för att hålla stammen på en rimlig nivå.

- Det har två fördelar, dels att trafikolyckorna minskar, och dels så ger de sig inte lika ofta på grödor som de inte ska äta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".