länet

Svårt för äldre att adoptera

Det har blivit allt svårare för äldre att få rätt att adoptera. Köerna är längre och reglerna har blivit hårdare och det gör att det är svårt för personer över 40 år att få ett adoptivbarn.

- Många som ansöker om att få adoptera barn är till åren komna och riskerar att helt enkelt inte få något medgivande, säger Karin Nilsson, familjerättssekreterare i Jönköpings kommun.

Efter nya regler från socialstyrelsen och ett par vägledande domar i regeringsrätten så har chanserna för den som vill adoptera efter de fyllt 40 minskat kraftigt.

Förut var reglerna med generella. Nu ska man högst vara 42 år för att få medgivande av kommunen och samtidigt rekommenderas kommunerna återhållsamhet när det gäller att godkänna de personer som är över 45.

För bara tre år sedan låg kötiderna på ca 1-2 år och då räknade man med att man skulle få ett adoptivbarn innan man skulle behöva att söka nytt medgivande, men idag är det inte omöjligt att man får vänta upp till fyra år. Då kan det vara försent, berättar Karin Nilsson

- Då kan det vara att så att man hunnit bli för gammal, vilket är tragiskt, säger hon.

Reporter Jimmy Karlsson
 Jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".