(foto: David Westh/SR)

Större krav på domare - ny utbildning startas

Många rättegångar är nu så komplicerade att domarna måste sättas i skolbänken igen. Därför startades idag Domstolsakademin, som också ska göra det lättare att få tag på nya domare.

Ett 50-tal relativt färska domare tog plats i bänkarna i lektionssalen i Jönköping idag på förmiddagen. Domstolsakademin, med en budget på över 20 miljoner kronor, ska alltså hjälpa domarna i komplicerade mål.

Det kan handla om till exempel skatterätt och migrationsfrågor. Men utbildningen tar också upp frågor som bevisvärdering och barns utveckling.

Advokater kan bli domare
Tanken är också att utbildningen ska hjälpa till att bredda rekryteringen av domare. Det finns en oro för att kommande pensionsavgångar annars leder till en brist på domare. Nu ska det därför bli lättare för till exempel advokater, åklagare och bolagsjurister att byta till domarbanan. Och intresset har varit stort, säger Roberth Nordh.

Utbildningen skräddarsys för varje enskild domare och varar från en dag till flera veckor. På sikt ska även äldre domare få chansen, men först ut är det alltså de färskaste domarna.
– Det är jätteviktigt att lära sig mer, det ger trygghet, säger Anne Wartin som har en ny domartjänst i Solna tingsrätt.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".