Problem för underleverantörer

Många småföretag och underleverantörer i Småland har fått problem med storföretagens betalningsrutiner. Företag som till exempel Volvo kräver nu ända upp till 90 dagars kredit, och om inget görs riskerar många mindre företag att slås ut, det säger P-O Norlander på Företagarna i Jönköping.
Större företag kräver alltså längre kreditid. Under hösten skickade bl a Volvo ut ett brev, där underleverantörerna uppmandes att ge förlängd kredit. Tidigare har Volvo betalat efter 30 dagar, men nu begär Volvo 90 dagar. På Företagarnas riksorganisaton arbetar man nu för att storföretagen inte ska kunna köra över mindre företag. P-O Norlander säger att på sikt förlorar även de större företagen genom att agera på det här sättet, eftersom många mindre underleverantörer i Sverige riskerar att slås ut, och då får de större företagen svårt att hitta nya tillverkare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".