Hammargården

Hammargården bröt mot avtal

Turerna är ännu inte över för en av landstingets största matleverantörer. Nu hotas Hammargården av uteslutning ur sin arbetsgivareorganisation.

Före jul kunde Nyheterna berätta hur rumänsk arbetskraft arbetat svart och hur de upplevde sig ha fått jobba under rent slavliknande förhållanden med usla löner vid familjeägda jord- och skogsbruksföretaget Hammargårdens sambruksförening utanför Värnamo.

Samtidigt levererade man potatis, frukt och grönt till landstinget, men också till skolor och äldreboenden i Värnamo, Gislaved och Gnosjö.

Företaget riskerar nu en skatterevision och Arbetsmiljöverket ska under januari besöka gården.

Men det är inte allt. Företaget har överhuvudtaget inte haft koll på om man haft kollektivavtal eller inte. Än mindre har man följt det.

Ägarfamiljen Brånalt, med Helmut Brånalt i spetsen, har tidigare uppgett att de inte har tecknat kollektivavtal. Så här sa Helmut Brånalt i en intervju 4 december.

– Nej, vi har inte kollektivavtal. Jag har inte tyckt att vi har haft något behov av det. 

Men under juldagarna har Hammargården på en nystartad hemsida på internet lagt ut ett pressmeddelande, där de tvärt emot Helmuts uppgifter, nu plötsligt hävdar att man har kollektivavtal via sin arbetsgivarorganisation, Skogs- och lantarbetsgivareförbundet, SLA vilket också SLA kan bekräfta.

Men hur det kunde bli så här vill Helmut Brånalt idag inte svara på.

– Du får prata med min advokat, jag vill inte prata med dig, säger Helmut Brånalt.

Att Hammargården har uppgett på sin hemsida att de nu har kollektivavtal sätter ännu större press på familjeföretaget. För i och med medlemskapet i SLA så har Hammargården lovat att följa kollektivavtalen som gäller.

Men det har man inte gjort eftersom de anställda inte fått ersättning för obekväm arbetstid, övertid, inte heller fem veckors semester och så vidare. Några minimilöner har heller inte förhandlats fram.

Efter Nyheternas uppgifter ska nu Skogs- och lantarbetsgivareförbundet, SLA, starta en egen utredning och sedan ta upp fallet i sin särskilda rikstäckande etikgrupp. Blir det ingen skärpning så riskerar Hammargården att bli ukastad ur förbundet.

– Har man bundit sig vid ett kollektivavtal, så kräver vi i våra stadgar att man ska följa kollektivavtalet. Till slut så kan ju det innebära att de utesluts och vi kommer att ta upp det här i styrelsen i så fall, säger SLA:s vd Katarina Novák.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".