Priserna på småhus har fallit i hela landet. Foto: Hasse Holmberg/Pressens Bild

Huspriserna i länet föll mer än snittet

Priserna på hus föll mer i Jönköpings län än i landet som helhet i höstas. Det visar Småhusbarometern, som Statistiska Centralbyrån presenterade idag.

– Folk tar längre tid på sig att fatta beslut om de ska köpa hus och det är också svårare att få banklån än tidigare, säger Peter Nelzén som är fastighetsmäklare i Jönköping.

Den finansiella oron som eskalerade under hösten märks på bostadsmarknaden. Priserna på hus i Jönköpings län sjönk med fyra procent mellan det tredje och fjärde kvartalet. Det är mer än i övriga Sverige, där priserna föll med i genomsnitt tre procent.

Störst verkar nedgången vara i länets små kommuner, för i Jönköpings kommun var prisnedgången på hus mindre än i övriga länet.

Men trots nedgången under hösten var husen i Jönköping län mer värda vid årsskiftet än de var ett år tidigare, så någon jättekris på bostadsmarknaden tycks det än så länge inte vara.

– Krisen i landet handlar mest om varsel som inte trätt i kraft än så länge och förhoppningen är att människor ska hinna få nya jobb, säger Peter Nelzén.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".