1 av 2
Tystnad och natur kan locka ännu fler turister till Sommen. Foto: Jimmy Karlsson/SR.
2 av 2
Marianne Van Den Broeck och Carina Davidsson. Foto: Jimmy Karlsson
TRANÅS

Så blir Sommen sommarparadis

Förra sommarens utländska besökare i Sommenbygden har kartlagts och nu ska området omkring sjön Sommen profilera sig tydligare som turistmål för utländska semesterfirare.

Målet med kartläggningen är att näringslivet och kommunerna runt sjön ska kunna anpassa sig till gästerna och försöka erbjuda det som efterfrågas.

- Genom samarbete över länsgränserna så finns det mycket att utveckla, berättar Carina Davidsson, som är turistansvarig i Tranås kommun.

Den typiska utländska turisten i Sommenbygden är en högutbildad, naturintresserad stadsbo i medelåldern från Tyskland. Det kan kommunerna och företagarna omkring Sommen konstatera efter att de för första gången har undersökt vilka som egentligen besöker området.

Kartläggningen visar också att turistföretagen inte har blomstrat som liknande näringsidkare på andra håll och att det finns mycket resurser att locka turister med. tystnad och natur, till exempel.

- Jag ser stora möjligheter framöver, säger Marianne van den Broeck, som driver ett gästgiveri i Malexander.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".