Det är ovanligt att länsstyrelsen polisanmäler ett boende, säger Camilla Seitl. Foto: David Svanberg/SR
JÖNKÖPING

Bröt armar och ben - äldreboende polisanmäls

För andra gången har samma 80-åriga man som vårdas på ett kommunalt boende i Jönköping drabbats av benbrott. Nu polisanmäls äldreboendet misstänkt för misshandel.

Mannens ålderdom på det kommunala äldreboendet i Jönköping kunde knappast blivit värre. Nyligen fick 80-åringen ena arm avbruten när två vårdare skulle byta kläder på honom.

En av vårdarna tyckte hans arm verkade lite stel å började stretcha armen genom att böja den ner mot rullstolen. Mannen skrek å den andre vårdaren försökte stoppa stretchningen, men då det var för sent. En kraftig smäll hördes och på Länssjukhuset Ryhov kunde läkare konstatera att armen var bruten.

En händelse som länsstyrelsen anser är så allvarlig att den nu ska utredas av polis.

Att länsstyrelsen polisanmäler händelser inom äldrevården är extremt ovanligt. Camilla Seitl som är socialkonsulent på länsstyrelsen är kritisk till att kommunen inte själva vänt sig till polisen.

- Precis som vi tycker att den här händelsen är allvarlig så borde kommunen reagerat, säger Camilla Seitl.

Det är inte första gången det inträffar allvarliga händelser på det aktuella boendet. Redan 2001 kritiserades äldreboendet efter att en man ramlat så illa att lårbenet gick av.

Någon anmälan till länsstyrelsen gjordes aldrig, det var först efter att anhöriga slagit larm som länsstyrelsen fick kännedom om fallet. Det var samma man som nyligen fick armen avbruten som 2001 drabbades av lårbensbrott.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".