Arbetslösheten ökar stort i länet

Tusentals varslades om uppsägning förra året. Idag kom den första samlade arbetslöshetsstatistiken för det gångna året. Och 2008 är det första året på flera år som uppvisar röda siffror i Jönköpings län.

I flera år har Jönköpings län legat på en bottenplats i arbetslöshetsstatistiken. Men det är nu ett minne blott. För när nu den första officiella statistiken för det gångna året presenterades idag visade den dramatiska förändringar.

2,9 procent av länsborna är nu arbetslösa. Och länet ligger därmed nära rikssnittet på 3,2 procent.

Enligt Bo Jansson på Arbetslösförmedlingen kan det här bero på att länet ofta ligger i framkant i konjunkturnedgångar. Länet är jämförelsevis industritätt och när konjunkturen senare vänder uppåt är det också vårt län som märker av förbättringar på arbetsmarknaden först.

Förra månaden varslades 1134 personer om uppsägning i länet. Det innebär att det sammanlagt under förra året varslades 4581 personer om uppsägning. Det är fem gånger så många som året dessförinnan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".