Foto: Hasse Holmberg/SCANPIX
LÄNET

Sökning i mobilen ger polisen koll snabbare

Nästa år kan Sveriges poliser börja använda mobiltelefoner för att söka information i register och databaser, något som skulle effektivisera polisarbetet ute på fältet avsevärt.

Just nu provas systemet runt om i landet bland annat här i Jönköpings län.

- Det här ger helt nya möjligheter, säger polisen Gustav Ahlfont i Uppsala, en av dem som har testat den nya tekniken. Reporter August Bergkvist, Sveriges Radio Uppland.

Det är en helt vanlig mobiltelefon som laddats med en ny programvara som Rikspolisstyrelsen har tagit fram. Med några enkla knapptryck kan polisen på ett ögonblick få svar på telefonens skärm om vem som äger bilen man har stoppat, om skatten är betald och hur det gick vid den senaste besiktningen.

Rutinfrågor av det här slaget sker för det mesta över polisradion in till någon av polisens länskommunikationscentraler, som har tillgång till alla register. När det är mycket att göra kan polispatruller i värsta fall få bortåt en halvtimme på svar.

Testet, som omfattar ett 30-tal poliser, såväl spanare som ordnings- och trafikpoliser, visar att det finns stora tidsvinster att göra om systemet byggs ut.

Informationen som går mellan mobiltelefonen ute på fältet och polisens databaser är hemlig och krypterad.

Testet ska nu utvärderas. Ger Rikspolisstyrelsens ledning sitt godkännande skulle poliser runt om i landet kunna börja använda den nya tekniken succesivt start nån gång under 2009. 

August Bergkvist

august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".