Pojke på höglandet drabbad av svår sjukdom

En pojke i 7-årsåldern från Tranås-trakten har drabbats av den farliga infektionssjukdomen ehec, en sjukdom som i värsta fall kan vara dödlig.
Pojken vårdas just nu på länssjukhuset Ryhov, och det är inte känt hur tillståndet är för honom. Hur 7-åringen fått smittan är just nu okänt och spårande av smittkällan pågår. Imorgon, tisdag, ska länsveterinären ta prov på en gård i tranåstrakten, eftersom opastöriserad mjölk är en av de vanliga smittvägarna. Smittan kan också spridas via malet kött, badvatten och brunnsvatten. Mellan 50 och 100 svenskar drabbas varje år av ehec, som är en sjukdom som framkallas av den vanliga coli-bakterien som finns i tarmarna hos alla människor och djur. I vissa fall kan den den mer ofarliga coli-bakterien ''fånga upp'' en farlig egenskap - och därmed bli skadlig. - Sjukdomen är framförallt farlig för barn, säger hygienläkaren Sture Löfgren på smittskydsenheten på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. - Ehec ger blodiga diarréer och kan i sin svåraste form leda till döden för barn. Vuxna klarar sig dock undan med enbart diarré.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista