Kalle Svensson hoppar högt, här i Glasgows blå dräkt (foto: Scanpix)
fotboll

Svensson vänder åter till Blåvitt

För två år sedan lämnade han IFK Göteborg för proffsspel i Europa. Nu återvänder Huskvarnasonen Karl Svensson till Blåvitt igen.

Svensson, som sedan juni 2007 tillhört franska Caen, har skrivit på ett fyraårskontrakt med klubben.

-Det känns jävligt bra att vara tillbaka, säger han till TT.

Han tog överraskande en plats i den svenska VM-truppen sommaren 2006 och blev samtidigt klar för Glasgow Rangers. Under det första halvåret fick svensken mycket speltid i den skotska ligan men under vårsäsongen hamnade han ute i kylan.

-Jag hade inget annat val än att flytta. Det gick jättebra under hösten men så bytte Rangers tränare. De köpte in tre nya mittbackar och då var man helt plötsligt ute. Och där kunde man ju inte sitta på läktaren.

Enda alternativet

Det började också bra för Svensson i sin nya franska klubb. Han var ordinarie när serien startade 2007 men efter bara ett par omgångar åkte han på en knäskada. Därefter drabbades han av en mystisk skada i ryggen och han tvingades vila ett drygt halvår.

-Det var en nerv som satt i kläm som gjorde att jag blev helt slut i vaderna. Det tog ett tag för läkarna att hitta problemet. Den här säsongen har jag kämpat på men inte platsat och när Caen var villiga att släppa mig så var Blåvitt enda alternativet, säger Svensson.

Bidra med kvalitet

Svensson lämnar Frankrike i början av februari och ansluter till Blåvitt i samband med träningslägret i Malaga.

-Jag hoppas att jag haft min dos av skador och otur. Nu vill man börja spela matcher och jag ser verkligen fram emot att vara tillbaka i Göteborg. Det är en underbart go klubb där jag alltid har trivts, säger 24-åringen.

-Sedan hoppas jag förstås att kunna bidra med en del kvalitet till laget. Jag har trots allt skaffat mig en hel del erfarenhet under dom här åren.

Blåvitts tränarpar Stefan Rehn och Jonas Olsson kommer därmed att ha tre mycket starka mittbackar i truppen kommande säsong; Svensson, Mattias Bjärsmyr och Ragnar Sigurdsson.

Bjärsmyr har dock varit ryktenas man i vinter och kan lämna klubben för spel i en proffsklubb ute i Europa.

Stig Lindmark/TT

FAKTA: Karl Svensson

Född: 21 mars 1984 i Jönköping.
Längd: 190 cm.
Vikt: 83 kg.
Familj: Sambo.

Klubbar: Egnahem -2000, Jönköping Södra 2000-03, IFK Göteborg 2003-06, Glasgow Rangers 2006-07, Caen 2007-2009. IFK Göteborg 2009-.

Landskamper: 1, mot Saudiarabien den 18 januari 2006. Var även med i Sveriges VM-trupp 2006 i Tyskland men fick inte spela.

Aktuell: Skrev på måndagen ett fyraårigt kontrakt med IFK Göteborg och är tillbaka på västkusten igen efter några rätt så misslyckade säsonger som proffs i skotska Glasgow Rangers och Caen, Frankrike. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".