1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
2 av 2
Länspolismästare Gunnar Lindelöw
Höglandspolitiker:

"Polisen prioriterar fel"

Det hjälper inte med vackra ord, säger Sävsjös kommunalråd Stefan Gustavsson. Han kräver att polisen prioriterar om och ger fler poliser till Höglandet. Och i det kravet instämmer kommunalrådet i Tranås, Anders Wilander.

Krogvåldet är ett av de områden som polisen i Jönköpings län kommer att satsa på under 2009.

Ett annat område som kommer att prioriteras är våld inom familjen. Poliser ska utbildas för att få ökade kunskapen kring sådana brott. Polisen kommer också att rikta kraft mot ungdomar, som är på väg in i kriminell verksamhet.

Polisen har alltså prioriterat vissa områden som man vill lägga större resurser på under 2009 och det menar länspolismästare Gunnar Lindelöw är ett sätt att minska våldet i offentlig miljö och också våld inom familjen.

Men alla är inte imponerade av den här prioriteringen. Anders Wilander som är kommunalråd i Tranås, vill se poliser i Tranås, något som han menar är ovanligt idag.

– Vi har påpekat det länge, att vi känner att vi har stort behov av fler fysiska poliser på plats. Om det sedan är fem, två eller bara en - bara de är stationerade i vår geografiska region säger Wilander.

Han får medhåll av kollegan i Sävsjö, Stefan Gustavsson.

– Vi konstaterar att det i den plan som de tar så finns det väldigt lite av konkreta förbättringar för vår kommun, som finns i en ytterkant av länet. Vi har förhoppningar om att det ska bli bättre, men det finns inte mycket att hämta hem, som är plus, i det som finns redovisat.

Fler poliser till länet kommer, säger länspolismästare Gunnar Lindelöw, men det dröjer lite.

– Under 2009, men framför allt under 2010, kommer antalet poliser i länet att bli fler. Vid utgången av 2010 hoppas vi att vi har ungefär 520 poliser och det här ska synas, säger länspolismästare Gunnar Lindelöw.

 

Kjell Ahlkvist
kjell.ahlkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".