Inte bara kaffe utan fler rättvisemärkta varor måste finnas i Jönköpings affärer om man ska bli 'fairtrade city'. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
jönköping

Satsning på mer rättvisa i kommunen

Inte bara bananer, te och kaffe... Nu ska det bli betydligt fler varor, som är rättvisemärkta i affärer runt om i Jönköpings kommun.

I alla fall om det går som planerat. En enhällig kommunstyrelse har beslutat att Jönköping ska bli rättvisemärkt, en så kallad fairtrade city.

Harriet Roosquist, Socialdemokrat, är en av de drivande i frågan, som hon tror kommer leda till positiva förändringar i kommunen.

Först ut i länet att bli rättvisemärkt var Gnosjö kommun, nu följer alltså Jönköping efter. Men för att bli diplomerad måste förändringar införas.

Bland annat så ska det finnas fler rättvisemärkta varor i butiker och på caféer och restauranger. Och när kommunen gör upphandlingar, så ska man gå in för att hitta varor som har producerats med sjysta arbetsvillkor.

Rättvisemärkt är en organisation som jobbar för att handel sköts på ett bra sätt, att man inte utnyttjar arbetskraft utan att ge skäliga löner till exempel. Och varorna är lite dyrare än de utan märke, men hur vet man verkligen att det gör någon skillnad?

Om nu tillräckligt många företag och konsumenter är med på det här. kommer Jönköping så småningom att diplomeras som fair trade city. Något som kristdemokraten Acko Ankarberg Johansson helt klart tror kommer bli av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".