Chaufförerna har fått nog av fulla ungdomar. Foto: Erik Andersson/Scanpix
gislaved

Ungdomsfylla kan stoppa nattbuss

Ungdomar är så fulla på nattbussen mellan Gislaved och Smålandsstenar att den här bussturen kan komma att ställas in.

Busschaufförerna är oroade. Nu har de sett för mycket av stupfulla ungdomar och Länstrafiken kräver att kommunen ska lösa problemet.

– Det har funnits tillfällen, när det har varit så berusade ungdomar att de helt enkelt inte har klarat sig av själva från bussen. Chaufförerna har upplevt det som väldigt jobbigt att släppa av unga människor, väldigt berusade. Kanske till och med som har blivit burna av sina kamrater vid vissa tillfällen, säger Erik Andersson, som är trafikplanerare på Länstrafiken.

Problemen med berusade ungomar har funnits sedan i höstas. Åldern på dem som åker hem från Gislaved är väldigt låg och ibland rör det sig om fulla ungdomar under 15 år.  Nu ska kommunen placera ut nattvandrare på de sena helgbussarna till Smålandsstenar för att ta reda på hur fylleriet kan minska.

Ett alternativ som diskuteras är att nattbussen ska åka förbi Gisleparken för att få med sig äldre passagerare, så att det inte bara är ungdomar som åker.

För det är viktigt att kunna erbjuda kollektivtrafik även sent på helgerna, säger Hans Henriksson, som är handläggare inom kommunstyrelseförvaltningen. Om turerna ställs in, blir det problem menar han.

– Ja, hur tar de sig hem? Hur gör man? De söker sig mot centralorten och olika aktiviteter. Många ungdomsaktiviteter är kanske i Gislaved och inte i Smålandsstenar, säger Hans Henriksson.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".