Jönköping

Skar halsen av ponny

En häst fick genomlida en mycket långsam avlivning. Blodkärlen vid halsen skars av, trots att ponnyn levde. Nu varnas veterinären från Jönköping.

Det var i början på mars för två år sen som en ponny utanför Växjö bröt ett av sina bakben och det återstod bara avlivning.

40 minuter går och helgjourens veterinär från Jönköping kommer till platsen.

Men vad som nu följer kommer djurägaren sent att glömma.

En ponny ska avlivas med en bultpistol, ett skott i skallen ska leda till direkt medvetslöshet.

Veterinären använder sig av en bultpistol, men det krävs tre skott innan hästen fallen till marken. Då skär veterinären upp blodkärlen vid halsen.

På marken ligger nu ponnyn, men den är inte medvetslös, blodet rinner, men ponnyn andas, den ställer sig upp, tar några stapplande steg, sedan faller den ihop igen och dör efter ett tag av blodförlusten.

Nu ger Veterinära ansvarsnämnden Jönköpingsveterinären den allvarligaste påföljden, en varning. Nämnden säger att ponnyn lidit i onödan och ser allvarligt på att veterinären avblodade hästen utan att veta att den var medvetslös.

Reporter Marcus Carlehed
 marcus.carlehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".