Mullsjö

Socialen lyssnade inte på pappan

Två utredningar om barn i Mullsjö kommun kritiseras av länsstyrelsen.

Enligt länsstyrelsen har den ena av kommunens utredningar tagit alldeles för lång tid. 

I det andra fallet tillfrågades pappan aldrig om hur han såg på barnets tillstånd eftersom barnet bodde hos mamman. Och när skolan slog larm om att flickan inte mådde bra togs det inte på allvar. Mullsjös utredning slog i stället fast att allt var som det skulle.

-Utredningen är inte så allsidig som man kan kräva, utan den brister i kvaliteten, säger Håkan Nordström, socialkonsulent på länsstyrelsen.

På flera ställen i utredningen saknas också uppgifter  om varifrån utredaren fått sin information. Det är alltså omöjligt att dubbelkolla vad utredaren grundar sitt beslut på, enligt länsstyrelsen.

Och i det andra fallet, där samma pappa vill ha mer umgänge med sin styvson, har alltså socialtjänsten dragit ut på handläggningstiden i nästan ett år. Redan vid två månader är det för mycket, säger Håkan Nordström på länstyrelsen.

-Den kritiken är allvarlig. Det handlar ju om två syskon och då är det extra viktigt att utredningen inte drar ut på tiden, säger Håkan Nordström.

Till Jönköpings-Posten säger enhetschefen vid individ- och familjeomsorgen i Mullsjö, Maria Nordgren, att handläggningen har tagit för lång tid och att man tar till sig av kritiken.

Macus Carlehed
marcus.carlehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".