Sävsjö

Psykiskt sjuk häktad för grov våldtäkt

Idag häktades de tre män som greps efter en våldtäkt i Sävsjö i måndags. En av dem bodde på ett behandlingshem i Sävsjö.

Så sent som för ett år sedan dömdes en av dom tre häktade, en man i 25-årsåldern, till psykiatrisk vård i en dom i länsrätten i Stockholm. Han bedömdes vara så psykiskt sjuk att han bedömdes behöva tillsyn dygnet runt. Efter det har han vårdats på Strandhagens behandlingshem i Sävsjö.

Vårdas fortfarande
Nu när han fortfarande vårdades där misstänks han nu alltså tillsammans med de två andra männen ha genomfört en våldtäkt på en kvinna inne i en lägenhet i Sävsjö i måndags.

Enligt Leif Tüll, affärsområdeschef på Alleris som står bakom behandlingshemmet Strandhagen i Sävsjö där mannen vårdats sedan han skrivits ut från psykvården, så ångrar man inget i behandlingen av mannen, men vill i övrigt inte kommentera med hänvisning till sekretessen. Han säger samtidigt att Strandhagen är en öppenvård där klienterna kommer och går.

Sannolika skäl
De andra två männen är i 30-årsåldern och en av dem stod förra veckan inför rätta i Eksjö, misstänkt för bland annat misshandel och hot. Alla tre är på sannolika skäl misstänkta för grov våldtäkt, vilket är den högre graden av misstanke. En av dem greps samma kväll och de andra två greps i tisdags. Idag häktades alltså de tre männen och senast den sjätte februari ska åklagaren väcka åtal mot dom.

Reporter Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".