Peter Persson - i blåsväder. Foto: Jenny Almlöf/SR
jönköping

Storbråk i Rådhuset

Det är just nu mycket turbulent i rådhuset i Jönköping där de högsta politikerna och tjänstemännen sitter. Ett öppet bråk mellan stadsdirektören, Martin Andreae och socialdemokraternas kommunalråd Peter Persson har pågått en tid och inför jul ska stadsdirektören ha fått ett julkort från Peter Persson som upplevts kränkande.

Stadsdirektören Martin Andreae förnekar inte att det är ett spänt läge, men väljer, än så länge, att inte kommentera.

- Du får inga kommentarer från mig. Jag har som princip att inte kommentera mina uppdragsgivare, säger Martin Andreae till Nyheterna.

Enligt flera oberoende källor med god insyn i stadshuset arbete som Nyheterna har talat med, ska oppositionsrådet Peter Persson upprepade gånger ha försökt göra livet surt för stadsdirektören Martin Andreae. Bland annat genom att tala om för honom att han inte kommer att få sitta kvar efter nästa val om socialdemokraterna tar över styret då.

Bråket ska ha kulminerat strax innan jul, när stadsdirektören fick ett julkort från Peter Persson. Exakt vad som stod i kortet har inte framgått men Persson ska där ha framfört synpunkter på Martin Andeaes arbete. Stadskontoret vill inte lämna ut julkortet. Men budskapet ska ha varit kränkande eller förolämpande. Kortet ska ha avslutats med ”God Jul din jävel”, enligt Nyheternas källor.

Martin Andreae ska ha rusat ned till de styrande kommunalråden, visat kortet och då varit mycket upprörd. Han ska ha krävt garantier för att få vara kvar under hela sitt förordnande.

Exakt vad bråket handlar om tycks ingen veta, men enligt våra källor tycker Peter Persson helt enkelt inte om stadsdirektören och det jobb han gör. Stadsdirektören har varit aktiv socialdemokrat, men om bråket handlar om detta framgår inte.

Stadsdirektören Martin Andreae själv förnekar inte att det pågår en uppslitande konflikt. Han tänker en lång stund när vi får tag i honom men väljer sedan att inte kommentera bråket.

- Eh.... Nä, jag avstår den här gången.

Peter Persson själv förnekar att han ska ha uppträtt olämpligt mot stadsdirektören. Han vill inte kommentera det hela han heller.

- Du, jag skulle överhuvudaget aldrig någonsin kommentera en medarbetare i Rådhuset. Jag har aldrig gjort det och kommer inte att göra det.

Reporter: Jenny Almlöf
jenny.almlöf@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".