Fredrik Reinfeldt är i Jönköping för att inspirera sina partikamrater. Foto: Jenny Almlöf/SR

Moderaterna laddar för Eu-valet

Moderaterna tar nya tag för att locka nya väljare och få fler att engagera sig för politiken.

Idag lördag har moderaterna en inspirationsdag på Elmia i Jönköping. Representanter från 400 moderata föreningar i landet är samlade för att inspireras och hitta nya sätt att nå ut till fler människor.

Den nyvalde ordföranden i Vaggeryd-Skillingaryds moderata förening Peter Sjöberg är en av alla som är på Elmia och han har redan planer för hur hans förening ska locka nya och yngre medlemmar.

– Framöver tror jag att vi ska vara mer aktiva och göra lite mer jippon. Politik ska ju inte vara tråkigt, det ska vara roligt. När man gör jippon så kan var och en bjuda med sin kompis som man tror kan ha samma synpunkter och åsikter som en själv, säger Peter Sjöberg.

Det myllrar av folk på Elmia kongress och konserthus idag. Representanter för moderaterna i hela landet är här för att utbyta idéer kring hur de ska få fler engagerade människor till partiet, och hur de ska locka väljare. Dels inför valet 2010 men, först och främst till det stundande EU valet i juni. Den främsta frågan som moderaterna går till val med där är klimatfrågan, det säger partiledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt.

– Ja, vi tror att det viktigaste nu att vi får en global och europeisk överenskommelse för att möta klimathotet. Vi kan alltså inte ensamt lösa detta. Vi måste använda internationella samarbeten för att också få andra att minska sina utsläpp. Det är så som vi vill använda det svenska inflytandet, säger Fredrik Reinfeldt.

En annan viktig fråga för Reinfeldt är kommunernas ekonomiska svårigheter i samband med den ekonomiska krisen och alla varsel den senaste tiden. Trots tidigare uttalanden från moderaterna om att regeringen inte kommer att kompensera drabbade kommuner ytterligare så stänger inte Reinfeldt dörren till mer kommunstöd i framtiden.

– Vi tycker nog att vi ger hjälp till kommunerna, frågan är väl om vi behöver göra ännu mer, det utesluter vi inte. Vi vet att situationen är pressad. Framförallt kanske kommande år, alltså 2010, säger Fredrik Reinfeldt.

Jenny Almlöf
jenny.almlof@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".