Bussar kan ersättas med trådbussar i framtiden i Jönköping.
jönköping

Elbussar rycker allt närmare

Trådbussar i stan och fler tågavgångar blir en allt mer intressant kollektivtrafiklösning för Jönköping. Det är i alla fall något av innehållet i en idé för den framtida kollektivtrafiken i Jönköpings kommun, som presenterades nyligen.

El skulle kunna vara drivmedel till den mesta av kollektivtrafiken i Jönköpings kommun. Hela 75% av den kan gå på el och resten på förnyelsebara bränslen.

Det är visionen som Thomas Lange har och som han presenterar i en bok han skrivit på uppdrag av Banverket: ”Persontransporter i långa banor”.

- Vi har visat att man kan kombinera ett bra sätt att ordna människors transporter med en bra stadsmiljöutveckling, säger Thomas Lange.

I framtiden kanske stadsbussarna kommer att bytas ut till spårvagnar, eller trådbussar, som har däck men drivs av el genom ett elnät som går över gatan. Jönköping passar särskilt bra för eldriven kollektivtrafik eftersom att det är många backar och det funkar väldigt bra för eltrafik.

Om förslaget blir verklighet så kan dessutom en stor del av biltrafiken försvinna, för då skulle tågförbindelserna till och från stan utvecklas och också göras om till spårväg bland annat genom Tabergsdalen.

- Spårvagnstrafik i en stad är ju ett trevligt inslag och på vissa sträckor där det går stomlinjebussar så vore det ett attraktivt förslag, säger Henrik Zetterholm som jobbar med kollektivtrafikfrågor på kommunen i Jönköping.

Reporter: Jenny Almlöf
jenny.almlöf@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".