Bengt Lindwall, kändisprästen från Vetlanda, kämpar nu om sin sista vila med förre arbetsgivaren, Svenska kyrkan. Foto: Jenny Almlöf/SR

Lindwalls kamp om sista vilan

Den pensionerade kändisprästen Bengt Lindwall i Vetlanda har ansökt om att få begravas på en speciell plats på kyrkogården i Näshult. Men hittills har det varit nej, berättar han själv.
- Jag backar inte här. Jag tar striden, säger Bengt Lindvall

Bengt Lindwall tar emot i sitt välstädade hem som är fyllt av minnessaker. Och det har hunnit bli en hel del i hans liv. Tre barnböcker om mössen Pip och Tut, historier som han kom som barn när han var vid orgeln i kyrkan i Näshult medan hans pappa höll predikan. Han har vigt par i tv-programmet Kär och galen, varit sommarvärd i P1 och ridit in på åsna i kyrkan. Bland annat.

Nu när han planerar inför framtiden. När livet en gång ska ta slut vill han alltså bli begravd på kyrkogården i Näshult, med utsikt över sjön där han har sina starkaste barndomsminnen. Men det är inte säkert att han får det.

Mats Gerebrink är ordförande i tekniska nämnden i Bäckseda- Korsberga kyrkliga samfällighet:

- Regeln är att man inte kan boka det här, så det är ett undantag i så fall. Därför vill vi ta fram en policy så vi vet när nästa kommer och gör en förfrågan, säger Mats Gerebrink.

Men Bengt Lindvall själv tänker fortsätta striden mot sin förre arbetsgivare.

- Jag vet vad policyn handlar om. Det är att inte tillåta något sådant här, säger Bengt Lindvall.

Reporter: Jenny Almlöf
jenny.almlöf@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".