Medan kameror blivit vanliga på många skolor, har Jönköpings kommun avvaktat. Tills nu... Foto: Scanpix
jönköping

Sabbet kräver skolövervakning

Skadegörelse för miljonbelopp gör att det kommer att sättas upp kameror på skolorna även i Jönköping kommun.

Än så länge har kommunen haft som policy att inte sätta upp några kameror, men det håller inte längre eftersom skadegörelsen bara ökar.

Därför tvingas man släppa på restriktionerna och sätta upp de första kamerorna på skolor i Jönköping, säger kommunens säkerhetssamordnare, Christer Centerhed.

– Vi ser att vi på ett antal skolor behöver nya lösningar för att komma till rätta med skadegörelsen och då är kameraövervakning intressant. De andra åtgärderna som vi vidtagit är inte tillräckliga och kostnaderna för skadegörelsen är så stora säger Centerhed.

Samtidigt som kamerorna bara blivit allt fler på skolor och andra platser runt om i länet, har Jönköpings kommun stått emot. Det finns idag inga kameror på skolorna eftersom politikerna i sin två år gamla policy velat hålla på integriteten hos elever och lärare.

Men nu ser det ut att bli en ändring. Skadegörelsen, främst med krossade rutor, har ökat så mycket att kamerorna måste upp. Skadegörelsen kostar för mycket, tycker säkerhetssamordnare Christer Centerhed.

– Vi pratar om miljonbelopp nu för kommunen. Ett antal skolor har kostnader på upp mot en halv miljon kronor per år.

Christer Centerhed vill att politikerna godkänner hans förslag att sätta upp kameror på totalt sju grundskolor i kommunen på försök i tre år. Det handlar om skolor i Bankeryd, Jönköping, Huskvarna, Hovslätt och Gränna.

Det här försöket applåderas av de högstadieelever Nyheterna pratat med.

– Det är rätt bra för att det inte ska hända så mycket.

– Krossade fönster har man ju sett, förra veckan i matsalen, säger två av eleverna vi pratat med. De tror att övervakning kan hjälpa.

– Det tror jag, särskilt på helgen. Det är säkert då det händer.

I tre år ska kamerorna sitta uppe. De kostar 10 000 kronor per skola och år, betydligt mindre än vad de krossade rutorna kostar. De ska bara filma efter skoltid och på områden runt skolan. Inte inomhus, integriteten är fortfarande viktig, tycker säkerhetssamordnare Christer Centerhed.

– Vi är helt inne på att vi följer det som Justitiekanslern sagt. Vi har bara kameraövervakning på icke verksamhetstid, säger Centerhed, som tror på fler kameror framöver.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

De här skolorna kan kameraövervakas

  • Attarpsskolan
  • Junedalsskolan
  • Hovslättsskolan
  • Stensholmsskkolan
  • Ribbaskolan
  • Kungsängsskolan
  • Dalviksskolan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".